Formal labor in the beef production chain

Authors

  • Luan Vinicius Bernardelli Economista, doutorando em Teoria Econômica, professor colaborador da Universidade Estadual do Norte do Paraná (UENP).
  • Ednaldo Michellon Doutor em Ciências Econômicas, professor associado da Universidade Estadual de Maringá (UEM).

Keywords:

beef chain, Rais, income

Abstract

The beef production chain in Brazil is highly representative in the labour market, and it is responsible for the employability of thousands of people. The final product is destined to meet domestic and foreign demand, and the increase in production levels observed in recent years has helped control the price indices and the country’s trade balance. However, the conflicts between the different links in the production chain are a problem that undermines the good progress of the sector and the quality of products available to final consumers. In this context, considering the different authors that point to the importance of the educational level and the professional experience of the agents for the good performance of the production chain, this study aims to verify how wage subsidies occur in the beef production chain in Brazil, dividing into three distinct subsystems: raw material production, industrialization and services. The results show that incentives occur in all three subsystems, but with an emphasis on the distribution subsystem, and are responsible for the greatest stimulus in the accumulation of human capital and professional experience. Also, it was visualized that the subsystem of raw material production was less interested in the accumulation of these two attributes, which can be a bottleneck for the good performance of the production chain, due to the subsystem of raw material be greater than the sum of the other subsystems.

Author Biographies

Luan Vinicius Bernardelli, Economista, doutorando em Teoria Econômica, professor colaborador da Universidade Estadual do Norte do Paraná (UENP).

Doutorando em Teoria Econômica pela Universidade Estadual de Maringá . Mestre em Teoria Econômica pela Universidade Estadual de Maringá (2017). Especialista em Direito Bancário pela Verbo Jurídico e Graduado em Ciências Econômicas pela Universidade Estadual do Norte do Paraná (2016). Professor Colaborador da Universidade Estadual do Norte do Parana (UENP). Atua nas áreas de Economia monetária e financeira, Economia Regional, Economia da Religião e Economia da Saúde.

Ednaldo Michellon, Doutor em Ciências Econômicas, professor associado da Universidade Estadual de Maringá (UEM).

Doutor em Ciências Econômicas pela Unicamp – Universidade Estadual de Campinas e pela Universidade da Califórnia. É Professor Associado da Universidade Estadual de Maringá (UEM). Atua no ensino, pesquisa e extensão nas linhas voltadas ao Desenvolvimento Rural, Regional, Econômico e Sustentável. Foi o ganhador do 30º Prêmio Paranaense de Ciência e Tecnologia na categoria Pesquisador-Extensionista. É o responsável pelo Convênio de Cooperação entre a Universidade de Alicante (Espanha) e a UEM. Coordena outros Projetos como CerAUP, PPCPO e REDIfeira entre outros.

Published

2019-08-06

How to Cite

Bernardelli, L. V., & Michellon, E. (2019). Formal labor in the beef production chain. Revista De Política Agrícola, 28(1), 18. Retrieved from https://rpa.sede.embrapa.br/RPA/article/view/1340

Issue

Section

Artigos Científicos